Ett nytt kapitel

Min viktresa och längtan om ett till barn

Dag 3 - Lördag

Publicerad 2013-06-29 22:38:00 i Allmänt

MOTION/TRÄNING

Idag tog jag en barnvagnspromenad med min goda vän istället för en rask promenad. Eftersom det inte vart samma tempo som vanligt så blev de en 60 minuters promenad istället. Sedan har det blivit en hel del gående utöver de, först blev vi bjudna på lunch hemma hos min pappa och därefter skulle vi på middag hos min mamma. Båda var barnvakt åt min systers tre ungar som dem hade delat upp, så efter vi hade ätit hos pappa mötte vi upp mamma och min systers minsta unge och så tog vi en promenad allihopa och lekte lite i lekparken. Så vi lämnade bilen hemma idag och gick mellan alla platser vilket var väldigt skönt då vädret var kanon.
 
Utöver allt promenaderande så hann jag även med ett träningspass från boken vilket kände bra, har även fortfarande träningsverk efter förra passet i torsdag.
 
Dagens pass:
Crosstrainern - 20 minuter
Lutande hantelpress mot bänk - 12 rep x 3 set
Armhävningar mot bänk - 10 rep x 3 set
Bicepscurl - 10 rep x 4 set
Sittande fällkniv - 10 rep x 4 set
 
Kommentar: Idag blev de inte en helt perfekt kost då de vart lite kalasmat så det var bra att jag lyckades få in en del träning så att det förhoppningsvis ser bra ut på vågen på måndag ändå. Som tidigare nämnt är veckans mål inte allt för stort och förhoppningsvis lyckas jag med ett halvt kilo som jag önskar.
 
KOSTEN
 
Frukost: 1 ½ Minibaguette med färskost/ost och ett glad vatten.
Kommentar: Vanligtvis brukar jag inte äta vitt bröd, men vi åker bort en vecka imorgon så vi ville inte ha massa bröd hemma som låg och blev dåligt så därför köpte vi minibaguetter som man värmer i ugnen.
 
Mellanmål: Inget.
Kommentar: Glömdes bort då vi hade fullt upp.
 
Lunch: Potatisgratäng med grillad fläskfiléspett, champinjoner, sallad och rödlöksallad. Ett litet glas päroncider.
Kommentar: Det var en ganska mäktig lunch med onyttig potatisgratäng och lite läsk, men jag lyckades ändå begränsa läsken till endast ca 1 dl. Dock blev portionen lite större än vad den egentligen bör vara enligt boken.
 
Mellanmål: En giffel,
Kommentar: Känns onödigt att jag åt denna då de egentligen inte var värt de, men de var så länge sen jag åt en giffel så jag kunde helt enkelt inte stå emot när det bjöds. Dock åt dottern en liten bit av den så det vart inte riktigt en hel.
 
Middag: Förrätt - krabb och hummerstuvning i korg. Varmrätt - oxfilé, råstektpotatis och beasås. Efterrätt - En liten bit tårta och jordgubbskaka med vaniljsås.
Kommentar: Min mamma fyller år imorgon så de bjöds på lite kalasmat, vilket kanske är så passande nu när jag verkligen känner mig motiverad för detta, men de känns ändå rätt okej trotts lite onyttigt. Jag tog en väldigt liten bit tårta och jordgubbskakan smakade jag endast någon tugga på. Dock blev även middagens portion antagligen större än vad som rekommenderas att äta i boken. 
 
Övriga kommentarer: Överlag har det ändå varit en helt okej helg med onyttigheter och jag tror inte jag har ätit mer än 100 g vilket är mitt mål så de är något att vara stolt över. Lite ångest har jag över att portionerna blev lite för stora än vad jag borde ha ätit men vi får ta de bitvis. Just potatis är jag väldigt svag för så de är svårt att motstå när de väl serveras. Jag får ta de bitvis, förhoppningsvis blir de lättare med tiden att kunna motstå sånt man älskar.
 

Stolt över mig själv!

Publicerad 2013-06-29 00:08:01 i Allmänt

Har just kommit hem efter en helt underbar kväll hemma hos en vän. Hon bjöd på middag och riktigt trevlig sällskap! Jag känner att jag varit väldigt duktig idag så jag måste hylla mig själv lite!
 
Först var jag duktig och cyklade fram och tillbaka dit vilket blev 20-30 minuters cykling, vilket är mycket bättre än bussen. Det var väldigt skönt och smidigt för den delen också. Sedan så skrev jag även tidigare att jag funderade på att kanske äta lite goda ostar och kex ikväll men så blev inte fallet. För de första kom jag hem rätt sent och för de andra så är jag inte ett dugg sugen på något mer för ikväll. Vilket känns så skönt, att vara mätt och nöjd en fredagkväll. Fredag och lördagskvällarna brukar vara de svåraste dagarna då man gärna vill mysa till de lite. Men nu är en dag avklarat utan en massa onyttigt eller syndande. Tummen upp för mig!
 
Imorgon ska jag på middag hos mamma som fyller år på söndag så då sätts verkligen lördagen på prov, men imorgon ska jag köra ett träningspass igen så eventuellt att de finns lite plats för någon efterrätt om de bjuds på de. Och eftersom jag avstod från synd idag så finns de utrymme för de. Men just nu är jag så peppad att jag hoppas att jag faktiskt kan avstå onyttigt imorgon också.

Dag 2 - Fredag

Publicerad 2013-06-28 17:34:00 i Allmänt

MOTION/TRÄNING
 
Idag började jag dagen med en rask morgonpromenad på 30 minuter. Det gick rätt bra med benhinnorna idag, de var inte lika illa som igår. Men för säkerhetsskull så gjorde jag om min runda lite och försökte gå mest där de var mjukmark. Efter min promenad bestämde vi oss för att vi skulle åka och bada lite, passa på när mannen har semester och tiden finns.
 
Jag passade på att simma i 40 minuter med min mamma som följde med och badade, vilket får stå för dagens träning. Vilket känns lagom efter gårdagens tuffa pass, har grym träningsverk idag och de känns som det kan tänkas bli värre tills imorgon.
 
Kommentar: Jag älskar simning som träningsform då jag är lite av en grubblare och behöver rensa mina tankar, vilket passar jättebra och göra medan man simmar. Men nu under sommaren har simhallen som ligger precis vid oss sommarstängt så jag har inte kunnat göra de på 1 vecka.
 
KOSTEN
 
Frukost: En hallon drickyoghurt.
Kommentar: Jag glömde helt att äta frukost i morse efter min promenad så jag köpte en drickyoghurt som jag kunde ta på vägen till badet.
 
Mellanmål: Inget.
Kommentar: Idag vart det inget mellanmål då vi inte var hemma och jag inte tänkte på att ta med något mellanmål.
 
Lunch: Pasta och kycklingsallad med currydressing.
Kommentar: Då jag inte orkade packa med mig någon matsäck så köpte jag en kycklingsallad på badplatsen. Det är sällan jag har pasta i min sallad då jag vanligtvis helst väljer bulgur eller quinoa eller ingenting alls. Men eftersom jag hade simmat kände jag att det nog var bäst att ha lite kolhydrater i maten.
 
Mellanmål: En knäckemacka med Philadelphia ost och vildgurka. Vatten.
Kommentar: Jag har köpt ett surdegsknäckebröd med quinoa, verkligen jättegott.
 
Middag: Fylld paprika med fetaost och morötter och köttfärspaj.
Kommentar: Idag blev jag bjuden på middag av en vän, vilket var väldigt uppskattat! De var längesen jag hade lite egen tid med en vän och bara njuta och prata utan att bli avbruten.
 
Kvällsmål: Te.
Kommentar: Min underbara vän bjöd även på efterrätt (nyttig variant) men jag kände mig faktiskt väldigt nöjd efter maten så jag provsmakade en sked av artighet men bestämde mig för att det räckte så och att jag var nöjd med te.
 
Övriga kommentarer: Eftersom det är fredag idag så funderar jag på att kanske ha en lite syndarkväll och lyxa till det lite med några goda ostar och kex, men jag har inte bestämt mig ännu. Vi får se hur sent de blir hos min vän och om jag känner mig sugen. De har ju gått så bra nu igår och idag hittills så de sista jag vill är att förstöra allting med massa onyttigheter.
 

Pyttipanna med fläskfilé

Publicerad 2013-06-27 18:30:00 i Allmänt

 

4 personer
800 g biff
500 g fast potatis
2 gula lökar
2 vitlökskryddor
½ röd chili
2 röda paprikor
2 msk japansk soja
½ kruka mynta
4 ägg
salt och svartpeppar
rapsolja att steka i

1. Skär fläskfilé i centimeterstora tärningar.
2. Skala och tärna potatisen fint och fräs den i lite olja i en stekpanna, tills den är genomstekt (ca 15 minuter). Ställ åt sidan.
3. Skala och finhacka lök, vitlök och chili. Kärna ur och tärna paprikan i halvcentimeterstora bitar. Stek allt 7-8 minuter i lite olja.
4. Bryn köttet i lite olja i en stekpanna. Tillsätt lök, vitlök, chili, paprika och soja när köttet fått fin färg (efter ca 3 minuter) och stek alltsammans ytterligare 5 minuter. Krydda med salt och peppar. Vänd i strimlad mynta vid servering.
5. Stek äggen.
6. Lägg undan en portion pytt till dig själv innan du blandar den med potatisen. De som inte följer kost och träningsprogrammet äter den potatisblandade pytten.

x Servera med ett stekt ägg till varje person.

Förbered lunch inför morgondagen
Spara 200 gram av den potatisblandade pytten. Stek ett extra ägg och servera till.

 

Kommentar: Jag hade inte allting hemma så jag improviserade lite. I original receptet var det biff och inte fläskfilé. Jag hade inte heller 2 röda paprikor hemma så jag tog 1 gul och 1 röd i stället. Sedan hade jag ingen chili eller färsk mynta hemma så de fick bli chilipulver och torkad mynta istället. Men det vart väldigt gott och mättande ändå. Till middagen vart de inga kolhydrater utan jag tog lite isbergssallad till pytten istället. Jag åt 200 g pytt och har även lagt undan 200 g till lunchen imorgon (men till lunchen har jag även potatis i pytten, vilket jag inte hade nu till middagen). De jag gillar mest med denna bok är att man tar hänsyn till att man äter samma matlåda dagen efter och att ingen normal människa har tid att laga två olika maträtter per dag.      

 

 

 

Längtan om ett syskon!

Publicerad 2013-06-27 18:04:36 i Allmänt

Förutom att gå ner i vikt jobbar jag på att försöka bli gravid igen med ett syskon till dottern. Att bli gravid med dottern var en tuff resa och inte helt smärtfritt vilket det verkar upprepa sig denna gång. Vi har försökt få ett syskon sedan november förra året utan något större resultat. Min mens har en tendens att försvinna så fort jag tänker att jag ska bli gravid. Min mens kom tillbaka redan några veckor efter att dottern föddes och var då rätt regelbunden fram tills vi bestämde oss för att sluta skydda oss. Den försvann och började istället komma med 70-90 dagar mellanrum, precis som innan dottern föddes.
 
Innan dottern föddes så bestämde vi att vi inte skulle skydda oss efter förlossningen utan vi ville slippa planera barn. Men så föddes dottern med kejsarsnitt så vi fick rådet att inte bli gravida inom ett år. Därför valde vi att skydda oss de första månaderna, men nu ångrar jag de nästan för nu sitter vi här igen och planerar barn. Nu längtar vi verkligen efter ett litet syskon. Jag har fått pergotime utskrivet för att få mer regelbunden ägglossning vilket jag absolut har fått de 2 gånger jag tagit tabletterna, problemet är bara att jag tror att min slemhinna blir väldigt tunn och att de gör de svårt för ett ägg att fästa. Mensen har varit väldigt sparsam och nästan obefintlig till skillnad för vad den brukar vara. Så därför har jag valt att ta en paus och se hur mensen kommer nu framöver. Förhoppningsvis så kommer den någorlunda regelbundet och kanske att slemhinnan också blir starkare.
 
Idag är jag på dag 7 och kommer att börja testa med ägglossningsstickor om ca 3-5 dagar så får vi se hur det går denna månad. Fram tills dess kommer jag nog inte att skriva så mycket mer om just de området utan mest fokusera på min viktresa.

Dag 1 - Torsdag

Publicerad 2013-06-27 13:39:00 i Allmänt

 
MOTION/TRÄNING
 
Jag började dagen med en rask morgonpromenad på ca 30 minuter, då jag har problem med benhinnorna så blev den inte så lång som jag hade önskat. Jag passade även på att springa lite i trapporna som finns vid rundan som jag brukar gå. Eftersom jag kom ut rätt sent och ville äta frukost efteråt och inte innan så blev de en rätt sen och slarvig frukost.
 
Idag har jag även kört ett stort lass med tvätt, de vart hela 8 maskiner så de tog sin tid och rätt tungt då vi har en bit till tvättstugan och lat som jag är så vill jag gärna ta med så mycket som möjligt samtidigt för att slippa gå flera gånger.
 
Efter nattning av dottern passade jag på att köra ett träningspass, första träningspasset ur Laila Bagges bok. Det var väldigt tufft och kändes riktigt bra efteråt. I hennes bok är joggning en stor del av träningen men då jag känner att jag har alldeles för mycket övervikt för att jogga samt att mina benhinnor strular så byter jag ut joggningen mot crosstrainern. I alla fall tills jag gått ner under 80 kg, därefter kanske jag kan börja jogga lite.
 
Dagens pass:
Crosstrainern - 20 minuter (lite intervallträning)
Knäböj - 15 rep x 4 set
Utfall - 10 rep x 2 set
Hantellyft år sidorna - 12 rep x 3 set
Axelpress med hantlar - 12 rep x 3 set
Sittande fällkniv - 10 rep x 4 set
 
Kommentar: Jag kör just nu med 1 kg hantlar, de känns rätt lagom nu de första 30 dagarna tills jag har kommit igång och har börjar bygga lite muskler. De sista 10 veckorna av min graviditet fick jag tillbringa i strikt viloläge, så mina muskler efter graviditeten var i princip obefintliga. Jag har simmat en hel del nu sedan graviditeten så en del muskler är tillbaka men de har inte blivit så mycket specifik styrketräning så de är lika bra att börja lugnt.  
 
KOSTEN
 
Frukost: Två kebabspett som blev över från grillningen i söndags.
Kommentar: Jag är ingen frukostmänniska så detta passar mig bra, jag har en tendens att hoppa över frukosten vilket jag måste jobba bort.
 
Mellanmål: En kopp med viktminskningste.
Kommentar: De blir sällan någon mellanmål mellan frukosten och lunchen för mig då jag brukar försöka äta samtidigt som dottern äter och de brukar bli frukost kring 09.00 och lunch 11.00.  

Lunch: 
Spagetti och köttfärssås, samt vegetariska biffar.  
 
Mellanmål: Inget.
Kommentar: Håller på och tvättar så mellanmålet glömdes bort, var inte speciellt sugen på något heller.
 
Middag: Till middag blev det pyttipanna med fläskfilé.
Kommentar: Recept hämtat från Laila Bagges bok. Lägger upp ett inlägg senare med bild och receptet.
 
Kvällsmål: En kopp viktminskningste och en knäckemacka med Philadelphia ost och saltgurka.
Kommentar: Idag blev de en sen träning, inte förrän ca 21.00 så efter de tog jag en macka och lite te. Inte för att jag egentligen var hungrig utan för att det är bra att få i sig något efter ett träningspass.
 
 
 

Nu ska det gå!

Publicerad 2013-06-27 13:36:18 i Allmänt

Jag har försökt att gå ner i vikt ett tag nu men de har hela tiden pendlat upp och ner ca 1 kg sedan min dotter föddes och jag slutade amma (ammade endast 2 månader och då ej helt). Så har legat på ca 93-94 kg i ca 10 månader. Jag kom igång rätt bra i april/maj men så fick jag så mycket i skolan att jag kände att jag inte hann och orkade med båda delarna samtidigt så jag la viktresan på hyllan ett tag. I slutet av maj och början av juni kom jag igång igen med en väldigt bra början och jag kom ner på 93 kg, men så tog jag en kur pergotime (ägglossningsstimulerande hormon) som gav mig viktökning som bieffekt och jag gick upp till 98 kg på bara några dagar. Vet inte riktigt hur för jag upplevde inte att jag fick mer sug eller ökad hunger, men kanske att jag gick upp massa vätska. Men nu har jag lyckats komma ner på 95 kg vilket också blir de nya startvikten nu när jag kör igång igen. Jag kommer ta en paus med pergotime så förhoppningsvis kommer vågen bara visa neråt!. ;)     
 
Hjälpmedel
Jag har köpt ett viktminskningste som ska hjälpa till med ämnesomsättningen samt minska sockersuget. För mig tycker jag att det fungerar väldigt bra. Jag försöker dricka ca 2-3 koppar per dag.
 
Eftersom jag försöker krympa min magsäck till normal storlek igen så har jag börjar dricka 2 glas vatten innan varje måltid, detta för att jag ska känna mig mätt fortare. Detta fungerar faktiskt väldigt bra hittills. 
 
Jag köpte en köksvåg här om dagen vilket kommer bli min bästa vän framöver, jag kommer att äta ca 1 dl kolhydrater och 150 g protein till lunch varje dag. Till middag kommer jag att utesluta kolhydraterna helt och äta 200 g protein samt grönsaker. Grönsaker får jag äta hur mycket jag vill och orkar!
 
Jag har även köpt en ny vattenflaska som jag ska ha nära tillhands så att jag dricker mer vatten, de blir lätt att jag slarvar vilket är onödigt. De är bra med vatten och jag älskar vatten så det finns egentligen ingen anledning att inte dricka mycket vatten.

Hur ska jag gå till väga?

Publicerad 2013-06-27 13:05:33 i Allmänt

För att nå mitt mål och gå ner de 40 kg som jag önskar har jag tagit fram 3 mål som jag först ska fokusera på.
 
1) Jag ska minska mina portioner, vilket jag vet är den största anledningen till min övervikt.
2) Jag ska endast ha 1 ätardag i veckan, då jag får äta precis vad jag vill men i måttlig mängd. Max 100 g onyttigt.
3) Minst 30 minuters vardagsmotion varje dag.
 
Dessa 3 mål är de jag kommer att jobba med att förändra och få till som en rutin. Utöver de ska jag även se till att äta regelbundet för att minska suget mellan måltiderna och få in 3-4 träningspass i veckan. Som jag skrev i tidigare inlägg så kommer jag att ta hjälp av Laila Bagges bok för att komma i form. Så nu kör vi!
 

Vecka 1 - måttutveckling och viktredovisning

Publicerad 2013-06-27 12:47:12 i Allmänt

Jag har bestämt att jag ska mäta mig runt den 25 varje månad och redovisa vikten varje måndag. Jag kommer även sätta upp ett veckomål så att jag har något att sträva mot. Jag vill inte gå ner för mycket i vikt för fort då jag vill att min hud ska hänga med i viktnedgången så målet kommer vara att gå ner ca 0,5-1 kg i veckan. Jag kommer alltså inte att svälta mig själv för att rasa i vikt utan jag vill få en hållbar utveckling som håller på längre sikt.

Eftersom jag börjar mitt i veckan så räknar jag inte med någon större viktnedgång denna vecka, kanske endast ett halv kilo.  

Vecka 1 (27 juni 2013)

Min längd: 165 cm
Startvikt: 95,6 kg
Mitt BMI: 34,9
Normalt BMI:
68 kg
Min Målvikt: 55 kg

Veckans mål: 95.0 kg 

 

Måttutveckling

Mått

Startmått (96 kg)
25 juni

Startmått (kg)
25 juli

Startmått (kg)
25 augusti

 

 (cm)

 

 

Midja (navel)

123

 

 

Buk

126

 

 

Över naveln

98

 

 

Lår

76

 

 

Knä

46

 

 

Vad

42

 

 

Vrist

24

 

 

Under byst

94

 

 

Byst (bröstvårtor)

105

 

 

Över byst

94

 

 

Överarm

33,4

 

 

Underarm

27

 

 

Handled

17

 

 

Hals

38

 

 

Rumpa

125

 

 

Övre omkrets

121

 

 

Nedre omkrets

72

 

 

Ringfinger

6

 

 

Ansiktsomkrets

56

 

 

Välkommen till min nya blogg!

Publicerad 2013-06-27 00:00:00 i Allmänt

Jag har under en längre tid försökt att gå ner i vikt utan några större resultat! Men denna gång är jag verkligen 100 procent motiverad och jag känner verkligen att tiden och orken finns där. Nu när dessa tre bitar finns där så tror jag verkligen att jag kan lyckas. Jag måste lyckas för jag är trött på att inte känna mig hemma i min egen kropp och jag gillar inte den personen jag ser i spegeln. Den person jag ser är inte jag, jag vill inte skämmas mer och mest av allt vill jag inte behöva tänka på min vikt varje dag. Jag vill vara nöjd och lycklig! 
 
Så nu jävlar kör vi igång. Jag har köp Laila Bagges bok "kom i form på 30 dagar", vilket jag verkligen tror är en bra bok för mig. Recepten tilltalar mig och innehållet är enkelt och ger ökad motivation. I mitt fall är kunskapen verkligen inte problemet då jag är utbildad friskvårdskonsulent och folkhälsovetare. Utan de stora problemet har varit motivationen och bristen på tid. Den största anledningen till min viktökning är en lång depression som jag länge kämpat med. Men idag är jag inte deprimerad längre och jag känner mig verkligen lycklig så därför passar inte heller denna kropp mig längre. Jag menar absolut inte att man inte kan vara överviktig och lycklig för lycka har ju absolut inget med vikten att göra, men i mitt fall så speglar min övervikt en jobbig tid och en person som inte längre existerar.
 
Så från och med imorgon så startar jag dessa 30 dagar och då får vi se hur detta utvecklar sig och om jag verkligen kan komma i form. Eftersom jag har en hel del övervikt så kommer de att krävas mer än 30 dagar men vi börjar så och ser om de funkar. Imorgon kommer jag även att redovisa min vikt och veckans mål.
 
 

Om

Min profilbild

Jag väljer att vara anonym då denna blogg är väldigt personlig och berör två känsliga områden. Framförallt kommer bloggen att ha sitt fokus på min viktresa, men jag kommer även skriva en del om min resa i kampen att försöka bli gravid igen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela